Jedzenie w naszej szkole jest takie pyszne!
Sprawdź co smacznego będzie w tym tygodniu...
PONIEDZIAŁEK 22.04
Zupa: Szczawiowa z jajkiem/ Szczawiowa na wywarze warzywnym z jajkiem
Drugie: Spaghetti Bolognese
wege: Spaghetti Napoli
Kompot /1,3,7,9/
WTOREK 23.04
Zupa: Ogórkowa z ziemniakami/ Ogórkowa na wywarze warzywnym
Drugie: Kluski śląskie w ciemnym sosie,
Wege: Kluski śląskie z omastą
Kompot /1,3,7,9,/
ŚRODA 24.04
Zupa: Wiosenna – zabielana na wywarze warzywnym
Drugie: Nugetsy, ziemniaki opiekane, surówka z kapusty pekińskiej
Wege: Naleśniki z dżemem
Kompot /1,3,7,9,10,12/
CZWARTEK 25.04
Zupa: Zalewajka/ Krem jarzynowy na wywarze warzywnym
Drugie: Pierogi z kapustą okraszone cebulą
Kompot /1,3,7,9,10,12/
PIĄTEK 26.04
Zupa: Krupnik ryżowy/ Rosół warzywny z lanymi kluskami
Drugie: Ryba panierowana, ziemniaki , surówka z kiszonej kapusty
Wege: Kotlet jajeczno- warzywny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
/1,3,4,7,9,19,13/
PONIEDZIAŁEK 29.04
Zupa: Rosół z lanymi kluskami/ lane kluski na wywarze warzywnym
Drugie: Kotlet mielony, ziemniaki, tarte buraki
Wege: Kotlet sojowy, ziemniaki, tarte buraki
Kompot /1,3,7,9/
WTOREK 30.04
Zupa: Pomidorowa z ryżem/ Pomidorowa na wywarze warzywnym
Drugie: Kluski leniwe z masłem i bułką
Kompot /1,3,7,9,/
PONIEDZIAŁEK 06.05
Zupa: Krupnik z kaszą i warzywami
Drugie: Pyzy z mięsem oraz cebulą
wege:
Kompot /1,3,7,9/
WTOREK 07.05
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami- zabielany
Drugie: Makaron(pełne ziarno) w sosie serowo- szpinakowym
Kompot /1,3,7,9,/
ŚRODA 08.05
Zupa: Kapuśniak/ jarzynowa
Drugie: Kasza z gulaszem, sałatka z ogórka kiszonego, cebulą, marchewką,
olejem rzepakowym
Wege: Placki ziemniaczane
Kompot /1,3,7,9,10,12/
CZWARTEK 09.05
Zupa: Krem warzywny z grzankami
Drugie: Kluski parowe z musem owocowym
Kompot /1,3,7,9,10,12/
PIĄTEK 10.05
Zupa: Ogórkowa- zabielana/ ogórkowa na wywarze warzywnym
Drugie: Ryba panierowana, ryż z warzywami
Wege: Kotlet jajeczno- warzywny, ryż z warzywami
/1,3,4,7,9,19,13/
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB
REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)
1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 - Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 - Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 - Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 - Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych).
12 - Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 - Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.