JADŁOSPIS

jadlospis stronaa1 1

Jedzenie w naszej szkole jest takie pyszne!

Sprawdź co smacznego będzie w tym tygodniu...

 


PONIEDZIAŁEK  27.05

Zupa: Pomidorowa z ryżem

Drugie:  Duszonki z kiełbasą i warzywami

Wege: duszonki warzywne

Kompot /1,3,7,9/

 

WTOREK 28.05

Zupa: Żurek z jajkiem/ bulion z makaronem

Drugie: Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka litewska

Kompot /1,3,7,9,/

 

ŚRODA  29.05

Zupa: Rosół  z lanymi kluskami

Drugie: Schab duszony, ziemniaki, surówka z kapusty białej

Wege: Kotlet sojowy, ziemniaki, surówka z kapusty białej

Kompot   /1,3,7,9,10,12/

 


 

PONIEDZIAŁEK  03.06

Zupa: Grysikowa

Drugie:  Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-śmietanowym

Wege: Makaron w sosie szpinakowo- śmietanowym

Kompot /1,3,7,9/

 

WTOREK  04.06

Zupa: Krem warzywny z grzankami

Drugie: Pierogi z owocami

Kompot /1,3,7,9,/

 

ŚRODA  05.06

Zupa: Ogórkowa- zabielana

Drugie: Pałka z kurczaka, ziemniaki, surówka colesław

Wege: Kotlet ziemniaczany, ziemniaki, surówka z kapusty białej

Kompot   /1,3,7,9,10,12/

 

CZWARTEK  06.06

Zupa: Zalewjka/ krem z warzyw

Drugie:  Zapiekanka makaronowa warzywami pod beszamelem

Kompot /1,3,7,9/

 

PIĄTEK  07.06

Zupa: Brokułowa- zabielana

Drugie: Ryba w panierce, ryż z warzywami

Wege: Kluski śląskie z masłem

Kompot /1,3,7,9/

 

   

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.

 


 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB
REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)

1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 - Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 - Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 - Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 - Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych).
12 - Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 - Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).


Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.