Jedzenie w naszej szkole jest takie pyszne!
Sprawdź co smacznego będzie w tym tygodniu...
PONIEDZIAŁEK 08.04
Zupa: Pomidorowa z ryżem/ Pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym
Drugie: Kasza z gulaszem, surówka z ogórka kiszonego, marchew, cebula
wege: Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego
Kompot /1,3,7,9/
WTOREK 09.04
Zupa: Kapuśniak/ bulion warzywny z makaronem
Drugie: Knedle ze śliwkami
Kompot /1,3,7,9,/
ŚRODA 10.04
Zupa: Ogórkowa na wywarze warzywnym
Drugie: Schab w sosie, ziemniaki, buraki
Wege: Pierogi ruskie
Kompot /1,3,7,9,10,12/
CZWARTEK 11.04
Zupa: Krupnik/ rosołek na wywarze warzywnym z kaszą
Drugie: Kluski leniwe z masłem
Kompot /1,3,7,9,10,12/
PIĄTEK 12.04
Zupa: Kalafiorowa na wywarze warzywnym
Drugie: Kotlet rybny, ryż z warzywami
Wege: Placki ziemniaczane
/1,3,4,7,9,19,13/
PONIEDZIAŁEK 15.04
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami - zabielany
Drugie: Pałka z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej
Wege: Kotlet wegański, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej
Kompot /1,3,7,9/
WTOREK 16.04
Zupa: Rosół z lanymi kluskami/ lane kluski na wywarze warzywnym
Drugie: Racuchy na słodko
Kompot /1,3,7,9,/
ŚRODA 17.04
Zupa: Zalewajka/ jarzynowa
Drugie: Kurczak po chińsku z ryżem
Wege: Tofu z ryżem
Kompot /1,3,7,9,10,12/
CZWARTEK 18.04
Zupa: Krem z soczewicy z grzankami na wywarze warzywnym
Drugie: Pierogi z serem
Kompot /1,3,7,9,10,12/
PIĄTEK 19.04
Zupa: Brokułowa – zabielana/ Brokułowa na wywarze warzywnym
Drugie: Filet panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty
Wege: kluski śląskie z masłem i bułką tartą
Kompot /1,3,4,7,9,19,13/
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB
REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)
1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 - Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 - Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 - Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 - Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych).
12 - Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 - Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.