Jedzenie w naszej szkole jest takie pyszne!
Sprawdź co smacznego będzie w tym tygodniu...
Poniedziałek 18.11
Bulion warzywny z lanymi kluskami
kotlet drobiowy w panierce, ziemniaki z wody surówka z kapusty pekińskiej (por, kukurydza, ogórek, papryka czerwona olej słonecznikowy)
wege: kotlet jajeczny
kompot owocowy
631kacl, alergeny: 1,2,3,6,7,9,11
WTOREK 19.11
Zupa jarzynowa zabielana
kotlet ziemniaczany, ziemniaki opiekane, sałatka szwedzka
kompot owocowy
590kacl alergeny 1, 3, 6,7,9,11
ŚRODA 20.11
Zalewajka zabielana
makaron pene z indykiem w sosie śmietanowym + owoc
kompot owocowy
WEGE: makaron w sosie śmietanowo serowym z brokułami
602kacl alrgeny 1,3,6,7,9,11
CZWARTEK 21.11
Zupa pomidorowa z warzywami i ryżem zabielana
kopytka w ciemnym sosie, surówka litewska
wege: kopytka z masłem i bułką, surówka litewska
kompot owocowy
590kacl alergeny; 1,3,6,7,9,11
PIĄTEK 22.11
Krem brokułowo-warzywny z grzankami pszennymi,
mintaj w panierce panko, ryż z warzywami
wege paluszki serowe x2
kompot owocowy
604kacl alergeny 1,2,3,6,7,8,9,12
wykonała: mgr Kamila Kostanek (dietetyk)
PONIEDZIAŁĘK 25.11
Zupa szczawiowa z jajkiem,
pałka z kurczaka pieczona, ziemniaki z wody z koperkiem, surówka Colesław
wege: placki ziemniaczane
kompot owocowy
615kacl alergeny; 1,3,5,6,7,9,11
WTOREK 26.11
Zupa serowa z grzankami pszennymi,
kluski leniwe z masłem + owoc
kompot owocowy
589kacl alergeny: 1,3,6,7,9
ŚRODA 27.11
Zupa kalafiorowa zabielana,
gulasz z łopatki wieprzowej, kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego
kompot owocowy
613kacl alergeny: 1,3,6,7,9,12
wege: klopsiki wegańskie, kasza jęczmienna, sałatka z ogórka
alergia; gulasz drobiowy x 1
CZWARTEK 28.11
Barszcz czerwony z uszkami mięsnymi,
kluski parowe z musem owocowym
kompot owocowy
599kacl alergeny: 1,3,5,6,7,9,11
PIĄTEK 29.11
Zupa ogórkowa z warzywami zabielana,
mintaj w panierce panko, ziemniaki z wody z koperkiem, surówka z kiszonej
kapusty (jabłko cebulka, olej słonecznikowy)
wege: paluszki serowe
kompot owocowy
604kacl alergeny 1,2,3,6,7,8,9,12
wykonała: mgr Kamila Kostanek ( dietetyk )
PONIEDZIAŁEK 2.12
Zupa grysikowa z warzywami,
karczek w sosie kasza jęczmienna, buraczki
wege: makaron z serem miodem i cynamonem
kompot owocowy woda mineralna
623kacl alergeny: 1,3,5,6,7,9,11
WTOREK 3.12
Zupa fasolowa,
makaron spegetti w sosie pomidorowo-warzywnym,
kompot owowcowy woda mineralna
580kacl alergeny; 1,3,5,6,7,9
ŚRODA 4.12
Krem z dyni z grzankami pszennymi,
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i kiełbasą pod beszamelem
kompot owocowy,
wege zapiekanka bez kiełbasy
601kacl alergeny; 1,3,6,7,9,11
CZWARTEK 5.12
Kapuśniak,
pierogi z serem z słodko,
kompot owowcowy woda mineralna
591kacl alergeny; 1,3,6,7,9,11
PIĄTEK 6.12
Rosół z lanymi kluskami,
mintaj w panerce, ryż z warzywami,
wege: paluszki serowe,
kompot owocowy, woda mineralna
603kacl alergeny : 1,2,3,5,6,7,9,12
wykonała mgr Kamila Kostanek ( dietetyk )
Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB
REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)
1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 - Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 - Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 - Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 - Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych).
12 - Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 - Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).
Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.