JADŁOSPIS

jadlospis stronaa1 1

Jedzenie w naszej szkole jest takie pyszne!

Sprawdź co smacznego będzie w tym tygodniu...

 


PONIEDZIAŁEK  08.04

Zupa: Pomidorowa z ryżem/ Pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym

Drugie:  Kasza z gulaszem, surówka z ogórka kiszonego, marchew, cebula

 wege: Kopytka z sosem pieczarkowym, surówka z ogórka kiszonego

Kompot /1,3,7,9/

 

WTOREK 09.04

Zupa: Kapuśniak/ bulion warzywny z makaronem

Drugie: Knedle ze śliwkami

Kompot /1,3,7,9,/

 

ŚRODA  10.04

Zupa: Ogórkowa na wywarze warzywnym

Drugie: Schab w sosie, ziemniaki, buraki

Wege: Pierogi ruskie

 Kompot   /1,3,7,9,10,12/

 

CZWARTEK  11.04

Zupa: Krupnik/ rosołek na wywarze warzywnym z kaszą

Drugie: Kluski leniwe z masłem

Kompot /1,3,7,9,10,12/

 

PIĄTEK  12.04

Zupa:  Kalafiorowa na wywarze warzywnym

Drugie: Kotlet rybny, ryż z warzywami

Wege: Placki ziemniaczane

/1,3,4,7,9,19,13/

 


PONIEDZIAŁEK  15.04

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami - zabielany

Drugie:  Pałka z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej

Wege: Kotlet wegański, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej

Kompot /1,3,7,9/

 

WTOREK  16.04

Zupa: Rosół z lanymi kluskami/ lane kluski na wywarze warzywnym

Drugie: Racuchy na słodko

Kompot /1,3,7,9,/

 

ŚRODA  17.04

Zupa: Zalewajka/  jarzynowa

Drugie: Kurczak po chińsku z ryżem

Wege: Tofu z ryżem

Kompot   /1,3,7,9,10,12/

 

CZWARTEK  18.04

Zupa: Krem z soczewicy z grzankami na wywarze warzywnym

Drugie: Pierogi z serem

Kompot /1,3,7,9,10,12/

 

PIĄTEK  19.04

Zupa: Brokułowa – zabielana/ Brokułowa na  wywarze warzywnym

Drugie: Filet panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

Wege: kluski śląskie z masłem i bułką tartą

Kompot /1,3,4,7,9,19,13/

 


  

Zmiany w jadłospisie mogą nastąpić z przyczyn od nas niezależnych, typu awarie techniczne lub podobne sytuacje.

 


 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB
REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)

1 - Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
2 - Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
3 - Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
4 - Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
5 - Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
6 - Soja i pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
7 - Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
8 - Orzechy ( migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadami lub orzechy i produkty przygotowywane na ich bazie.
9 - Seler i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
10 - Sezam i produkty pochodne (produkty przygotowywane na ich bazie).
11 - Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworach ziemniaczanych).
12 - Łubin (produkty przygotowywane na ich bazie).
13 - Mięczaki (produkty przygotowywane na ich bazie).


Do przygotowania posiłków używane są następujące przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier wanilinowy, kurkuma, carry. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.